Doe het zelf: Isoleren kan je leren
Doe het zelf: Isoleren kan je leren
Budget Thuis, 10 januari 2024
Leestijd: 7 minuten
Twee op de drie woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde! Isolatie heeft namelijk veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening én minder CO2-uitstoot. Wist je dat je veel isolatieklussen heel goed zelf kunt uitvoeren? Alle kleine beetjes helpen!
Naden en kieren
Tocht komt overal vandaan. Of het nu door de brievenbus, langs het kruipluik of onder de deur door is. Het zorgt voor kou en daardoor ook onnodig energieverbruik. De oplossing? Dicht alle naden en kieren, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit!
Ga op kierenjacht in je eigen huis. Check de onderstaande plekken eens. Kijk en voel als het hard waait: zijn ze dicht? Of voel je nog tocht als je je hand ervoor houdt?
Radiatorfolie
Staat jouw verwarming tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter de radiatoren. Hierdoor ontsnapt veel minder warmte naar buiten via de muur, waardoor je minder gas verbruikt.
Ramen isoleren
Heb je nog enkel glas? Denk eens aan dubbel glas, HR++ óf triple glas. Zo houd je de warmte binnen. De kosten voor isolatieglas betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op de energierekening. Een duurzame oplossing dus!
Als je het glas niet wilt of kunt vervangen, kun je ook kiezen voor isolerende raamfolie. Dit dunne doorzichtige laagje breng je aan op je raam en werkt als een soort extra glaslaag.
Let op: Raamfolie kun je alleen aanbrengen op enkel en dubbel glas.
Gordijnen
Met isolerende gordijnen zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft als het buiten koud is. Deze speciale gordijnen hebben een extra laag die helpt om de temperatuur in de kamer te reguleren. Handig!
Komt er bijvoorbeeld veel tocht van je voordeur af? Dan kan het helpen om hier een isolerend gordijn op te hangen. Een brievenbusborstel of tochtkussen kan ook helpen om de tocht tegen te gaan.
Verwarmingsbuizen
Bij cv-buizen en koudwaterleidingen wordt aangeraden om te isoleren in onverwarmde ruimtes. Je kunt de buizen zelf opmeten. Vergeet hierbij niet ook de diameter van de buizen. Weet je niet precies welke buisisolatie je nodig hebt of hoe je deze moet plaatsen? Bij de bouwmarkt kunnen ze je zeker verder helpen bij het aanschaffen van de juiste materialen.
Let op: Het is niet toegestaan om drinkwaterleidingen te isoleren.