Kan een huis te oud zijn voor goede isolatie? En waar kun je het beste mee beginnen als je huis slecht geïsoleerd is? De deelnemers van de Budget Bespaarschijf stuurden hun isolatie-vragen op. En wij legden de meestgestelde vragen voor aan een isolatie-expert van Milieu Centraal.
Algemeen
Hoe weet ik of mijn huis goed geïsoleerd is? En wat ik kan verbeteren?
Met de Isolatie Zelfscan van Milieu Centraal ben je er binnen een paar minuten achter hoe jouw huis ervoor staat en waar je nog op kunt besparen. Je doet de test hier.
Vaak horen we dat ons huis te oud is voor goede isolatie. Kan dat? En wat zou er eventueel wel mogelijk zijn?
Het klopt dat een ouder huis (van voor 1920) lastiger te isoleren is. Dit komt doordat huizen uit deze tijd bijvoorbeeld geen spouwmuren hebben en stalen kozijnen in plaats van houten. Daar zit vaak enkel glas in en deze kozijnen laten geen ruimte vrij voor dubbelglas.
Maar, er zijn zeker mogelijkheden! Zo kun je de binnenkant van de gevel vaak wel laten isoleren. Én je kunt vacuüm glas laten plaatsen. Dit glas is dunner dan dubbel glas, maar isoleert beter dan HR++ of triple glas. Heb je te weinig ruimte voor dakisolatie? Dan kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te laten isoleren in plaats van het dak.
Als je huis slecht is geïsoleerd, waar kun je dan het beste mee beginnen?
Je kunt het beste beginnen op de plek waar nog helemaal geen isolatie zit. Daar kun je namelijk het meeste op besparen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met je woonruimte. Zo kun je ook beginnen op de plek waar je het meeste last hebt van de kou en tocht, zoals bijvoorbeeld de woonkamer.
Ook kun je kijken naar onderhoud of een verbouwing. Ben je van plan om binnenkort de kozijnen te vervangen? Laat dan gelijk nieuw glas zetten.
Ik denk eraan om een energielabel aan te vragen, zodat ik weet wat ik kan verbeteren. Hoe weet ik welke bedrijven betrouwbaar zijn?
Op energielabel.nl staat veel informatie over het aanvragen van een energielabel. Belangrijk is om de aanvraag te doen bij een gecertificeerd bedrijf. Ook adviseurs moeten hiervoor geregistreerd zijn. Handig om te weten: een energielabel en maatwerkadvies zijn niet hetzelfde. Als je advies wil hoe je je huis kunt verbeteren, kies dan voor een maatwerkadvies.
Als de muren, vloeren én het dak zijn geïsoleerd. Wat kan ik dan nog meer doen qua isolatie om energie te besparen?
Je kunt verder kijken naar kleine aanpassingen, zoals het dichten van naden en kieren. Ook glasisolatie is nog een optie.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar ventilatie. Want: hoe beter je geïsoleerd hebt, hoe beter je moet ventileren. Kijk naar wat voor ventilatiesysteem je hebt en of deze op de goede manier wordt gebruikt. Meer over een goede ventilatie in huis lees je hier.
Dakisolatie
Klopt het dat een plat dak moeilijk te isoleren is?
Dat klopt. Het isoleren van een plat dak is absoluut geen doe-het-zelf klus. Mijn advies is dan ook om het uit te besteden. Er is ook subsidie voor de isolatie van platte daken. Meer daarover lees je hier.
Onze zolder wordt enkel gebruikt als opslag en is momenteel niet goed geïsoleerd. Heeft het zin om het zolderdak te isoleren?
Als je geen gebruikmaakt van de zolder en dat ook niet van plan bent in de toekomst, kan je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dan heb je een koude opslag, maar verliest de rest van het huis geen warmte.
Spouwmuurisolatie
Wat moet er gebeuren als er vleermuizen in mijn spouwmuur wonen?
Belangrijk om te weten: het is niet schadelijk voor je huis als er vleermuizen in de spouw leven. Alleen zijn vleermuizen, en andere dieren zoals de huismus, beschermde diersoorten. Als je de spouw wil gaan isoleren, moet je daar dus rekening mee houden.
Er is een speciale kalender met de broedseizoenen van deze diersoorten. Er wordt ook rekening gehouden met het winterslaapseizoen. In deze periodes mag je geen spouwmuurisolatie laten uitvoeren als er dieren in de muur leven. Een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren houdt hier rekening mee. Deze bedrijven vind je op natuurvriendelijkisoleren.nl. Daarnaast worden er alternatieve maatregelen getroffen, zoals alternatieve verblijfplaatsen voor de dieren. Meer informatie over vleermuizen in een spouwmuur lees je hier.
Heeft het zin om de spouwmuren van een tussenwoning te laten isoleren?
Als het om de voor- en achtergevel gaat, heeft dat zeker zin. Het is wellicht een minder grote besparing dan bij een hoekwoning of losse woning, omdat het om een kleinere oppervlakte gaat. Maar de isolatie houdt toch weer kou buiten én warmte binnen.
Glasisolatie
Hoe kan ik zien wat voor glas het huis heeft?
Enkel glas is makkelijk te zien, doordat je maar één glasplaat ziet. Ook triple glas is iets makkelijker te herkennen, dat zijn drie glasplaten met twee ruimtes ertussen. Dubbel glas en HR++ is lastiger te zien. Op de aluminiumstrip staat vaak een cijfer of HR+++. Een andere manier is met behulp van een lucifer of aansteker. Op deze pagina zie je hoe je zelf kan testen wat voor glas je hebt.
Kun je als doe-het-zelver raamfolie aanbrengen op ‘gewoon’ dubbelglas? En wat zijn hier de voor- en nadelen van?
Er zijn twee soorten raamfolie: glasfolie en kozijnfolie. Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen op het glas. Én is een stuk goedkoper. De folie creëert een luchtlaagje tussen het kozijn en het glas, wat de kou tegenhoudt. Het nadeel van kozijnfolie is dat het sneller beschadigd is en niet zo makkelijk schoon te houden is. Het is een goede tijdelijke oplossing, maar ik zou aanraden om het glas te laten vervangen.
Glasfolie wordt overigens niet aangeraden voor dubbelglas. Deze folie is een stuk minder kwetsbaar. Dit zorgt er alleen voor dat het de warmte van de zon ook niet doorlaat. Ook kun je het niet zelf aanbrengen en het is een stuk duurder.
Het tocht bij mijn ramen, terwijl de roosters dicht zitten. Wat kan ik daar aan doen?
Dat is inderdaad niet helemaal de bedoeling. Het kan zijn dat de tochtstrips aan vervanging toe zijn. Hierbij is wel belangrijk: de ventilatieroosters horen open te blijven. Dat klinkt tegenstrijdig, maar er is een verschil tussen ventileren en tocht. Je kunt de roosters wel sluiten om te testen of de tocht via naden en kieren komt. Maar het is belangrijk om frisse lucht in huis te hebben. Door te weinig ventilatie kan je huis schade oplopen én heb je meer kans op gezondheidsproblemen.