Heb jij een 1-jarig energiecontract bij Budget Energie en maak je van april tot en met augustus gebruik van gratis stroom in het weekend? Goed bezig! In dit artikel lees je hoeveel kWh aan stroom je kunt besparen door je energieverbruik zo veel mogelijk naar de groene uren te verplaatsen. Dat is goed voor het klimaat én je portemonnee!
kWh: Wat is dat precies?
kWh staat voor kilowattuur en wordt gebruikt om te meten hoeveel stroom een apparaat gebruikt binnen een bepaalde tijd.
Let op: Voor de berekening van de besparingen is gebruikgemaakt van gemiddelde aantallen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het precieze verbruik verschilt natuurlijk per huishouden en per apparaat.
De wasmachine
Hoe vaak je de wasmachine thuis aanzet, hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Zoals het aantal gezinsleden, de levensstijl en het type kleding dat je draagt. Voor deze berekening gaan we uit van een huishouden dat de wasmachine zo'n 3 tot 4 keer per week gebruikt. Een wasmachine verbruikt per wasje zo’n 0,7 kWh.
Probeer de was doordeweeks zoveel mogelijk op te sparen. Zo kun je alle wasjes draaien tijdens de groene uren en bespaar je 2,8 kWh aan stroom. Doe je dit álle weekenden van april tot en met augustus? Dan bespaar je ongeveer 61,6 kWh!
De droger
De droger verbruikt over het algemeen iets meer energie dan de wasmachine, namelijk 1,6 kWh per droogbeurt. Schijnt de zon? Hang de natte was dan vooral buiten! Gebruik je toch de droger tijdens de groene uren, dan bespaar je per weekend zo’n 6,4 kWh aan stroom. Als je dit van april tot en met augustus doet, verbruik je ongeveer 140,8 kWh.
De kookplaat
Het is haast onmogelijk om je kookplaat doordeweeks helemaal niét te gebruiken. Maar nodig je bijvoorbeeld vrienden uit voor een etentje in het weekend? Dan is het een goed idee om het eten tijdens de groene uren voor te bereiden! Gemiddeld verbruikt een inductie kookplaat zo’n 0,5 KWh aan stroom per dag.
Heb je een keramische kookplaat? Dan ligt het verbruik rond de 0,67 kWh. Door alle weekenden van april tot en met augustus zoveel mogelijk tijdens de groene uren te koken, verbruik je ongeveer 26,4 kWh aan stroom!
Heb je eten over? Bewaar het in de diepvries voor later in de week. Dat scheelt weer!
De vaatwasser
Probeer de vaat zoveel mogelijk op te sparen. Zo zorg je voor een volle machine én verplaats je het verbruik. Een vaatwasser verbruikt gemiddeld zo’n 1,1 kWh aan stroom per keer.
Als je tenminste 2 wasbeurten naar het weekend verplaatst, bespaar je zo’n 2,2 kWh. Van april tot en met augustus kom je dan uit op ongeveer 48,4 kWh aan stroom.
Tv kijken
Lekker een middagje op de bank tv kijken? Dan verbruik je van 12.00 tot 17.00 uur gemiddeld 0,4 kWh aan stroom. Als je dit ieder weekend één middag doet, verbruik je van april tot en met augustus zo’n 8,8 kWh.
De auto opladen
Het verschilt per huishouden hoe vaak een elektrische auto aan de lader moet. Dit hangt af van het type laadpaal, de capaciteit van de batterij en de afstand die met de auto wordt gereden.
Bij het opladen van een elektrische auto van 12.00 tot 17.00 uur wordt gemiddeld zo’n 18 tot 55 kWh uur aan stroom verbruikt. Een oplaadbeurt tijdens de groene uren kan dus flink wat verbruik schelen!
Verplaats je verbruik
Tijdens de groene uren is de meeste groene stroom beschikbaar en de behoefte aan ontlasting van het elektriciteitsnet het grootst. Door groene stroom direct te gebruiken als het wordt opgewekt, kunnen we het net een handje helpen. In dit artikel lees je waarom dit zo belangrijk is.